ARHIVA PROJEKATA

Youth Corners of Trust and Peace

Projekat “Youth Corners of Trust and Peace“ imao je za cilj stvaranje trajnih veza prijateljstva, razumijevanja i saradnje među mladima različitog etničkog porijekla iz tri lokalne zajednice u BiH – Srpcu, Travniku i Sarajevu. Projektne aktivnosti započele su posjetom mladih iz Travnika i Sarajeva mladima u Srpcu, u februaru 2020. godine. Budući da je u pitanju bio homestay program, mladi iz Travnika i Sarajeva su u Srpcu proveli 3 dana, boraveći u kućama domaćina. Između ostalog, na prvoj razmjeni učesnici su posjetili Omladinski park, Bardaču, manastir Osovicu, a većina mladih koji su došli u goste su prvi put imali priliku da uđu u jedan pravoslavni hram.

Nakon uspješne razmjene u Srpcu, uslijedila je posjeta Travniku, u martu 2020. godine. Mladi iz Srpca i Sarajeva su posjetili mnoge kulturne i vjerske znamenitosti u Travniku, a druženje je nastavljeno na Vlašiću. Zbog situacije sa korona virusom, posjeta Sarajevu je odgođena u nekoliko navrata, da bi se u septembru 2021. godine mladi ipak okupili u Sarajevu, na jednodnevnom druženju. Iako je između druženja prošlo zaista mnogo vremena, svi učesnici projekta su ostali aktivni i razvili su jaku mrežu prijateljstava. 

Kao dokaz uspješnih razmjena objavljen je završni film, u kojem mladi govore o svom iskustvu u projektu, kao i određenim problemima i predrasudama sa kojima su se susreli prilikom prijave na razmjene:

Projekat je podrazumijevao i zajednički rad mladih na polju ekologije i zaštite životne sredine. Mladi iz Srpca, Travnika i Sarajeva  u svojim lokalnim zajednicama zajedno su obilježili nekoliko bitnih događaja: Dan planete Zemlje, Međunarodni dan biodiverziteta, Svjetski dan zaštite životne sredine – uličnim akcijama, likovnim radionicama, te izradom aktivističkog filma – https://www.facebook.com/centarzamlade.srbac/videos/4163639737032200

Partneri na projektu su bili Centar za edukaciju mladih iz Travnika i Vijeće mladih Opštine Stari Grad Sarajevo. Organizacije su razvile odličnu saradnju i u planu je nastavak zajedničkih aktivnosti sa mladima. Projekat je realizovan zahvaljujući podršci Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini.

Galerija