Arhiva projekata

Omladinski aktivizam i volonterizam

Udruženje građana „C.E.Z.A.R.“ predstavlja resursnu organizaciju za mlade na području opštine Srbac, a istovremeno i kontakt tačku za sve organizatore volontiranja i volontere. Samim tim, veliki dio aktivnosti usmjeren je ka razvoju omladinskog aktivizma i volonterizma, te se realizuju mnogi projekti koji imaju isti ili sličan cilj – povećanje aktivizma kod mladih ljudi.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske realizovan je veliki broj projekata, kao što je projekat „Možeš da znaš“ iz 2016. godine, koji je imao za cilj poboljšanje kvaliteta života mladih, kroz obezbjeđivanje protoka informacija o lokalnim i regionalnim događajima, aktivnostima koji se tiču obrazovanja, volonterizma, zapošljavanja, slobodnog vremena i slično. 2020. godine realizovan je projekat „Neformalno za mlade“, kojim se ukazalo na značaj neformalne edukacije za razvoj životnih vještina kod mladih. U okviru ovog projekta izvršeno je anketiranje o aktivizmu svih učenika Centra srednjih škola „Petar Kočić“, a rezultati ankete su prikazani u brošuri (brošuru pogledajte OVDJE). Ministarstvo porodice, omladine i sporta je 2019. godine realizovalo projekat „Edukativne radionice u srednjim školama u Republici Srpskoj“, uz podršku Volonterskog servisa Republike Srpske i Lokalnih volonterskih servisa, a prva faza projekta realizovana je u Srpcu, gdje su predstavnici Udruženja građana „C.E.Z.A.R.“ organizovali edukativne radionice i volonterske akcije uređenja školske kuhinje u JU CSŠ „Petar Kočić“.

Udruženje se kao Lokalni volonterski servis uključuje u realizaciju republičke akcije „Formiraj lanac“, koja se organizuje sa ciljem obilježavanja Međunarodnog dana mladih, 12 avgusta. Nosilac akcije je Volonterski servis Republike Srpske, a volonteri iz Srpca su kroz akciju „Formiraj lanac“ uljepšali mnoge zelene površine na području opštine, počevši od uređenja Omladinskog i Gradskog parka, postavljanja „klupa prijateljstva“ na Bardači i slično.

Galerija