Ko smo mi?

O nama

O nama

Ko smo mi?

Mi smo mladi ljudi okupljeni oko ideje da zajedničkim snagama možemo učiniti mnogo za našu lokalnu zajednicu, za naše sugrađane, djecu i mlade. Mi smo Centar edukacije za aktivan razvoj, svima poznatiji kao Udruženje građana “C.E.Z.A.R.“ iz Srpca!

Kako je sve počelo?

Kako je sve počelo? Zahvaljujući projeku „Prevencija maloljetničkog prestupništva na lokalnom nivou“ koji je realizovalo Udruženje građana „Zdravo da ste“ iz Banja Luke, u Srpcu je 2010. godine osnovan Centar za mlade. Do 2013. godine Centar je funkcionisao kao jedan od omladinskih centara u okviru Zdravo da ste, a onda je došlo do osamostaljivanja i formiranja Udruženja građana „C.E.Z.A.R.“, koje je preraslo u jednu od najaktivnijih nevladinih, nestranačkih, neprofitabilnih, humanitarnih i omladinskih organizacija u regionu. Jedan od najvećih prijatelja Udruženja građana „C.E.Z.A.R.“ je Opština Srbac, koja pruža konstantnu podršku u opstanku i radu udruženja.

Kroz mnoštvo programskih i projektnih aktivnosti već dugi niz godina kolektiv Udruženja ulaže ogroman trud, rad i znanje kako bi stvorio pozitivno okruženja za djecu i mlade. Aktivno radimo na prevenciji maloljetničke delikvencije i vršnjačkog nasilja, a dajemo i svoj doprinos kroz turističku prepoznatljivost lokalne zajednice. U “C.E.Z.A.R.”-ovom timu su uvijek angažovane mlade osobe koje su profesionalci puni entuzijazma, znanja, iskustva i želje za radom, o čemu najbolje govore odlični rezultati u radu.

Princip rada

Programski i projektni princip

Udruženje radi po programskom i projektnom principu. Programski princip podrazumijeva redovne aktivnosti koje traju najmanje 9 mjeseci na godišnjem nivou i odvijaju se u dva odvojena ciklusa, uporedo sa trajanjem školske godine – prvi ciklus od februara do jula, te drugi ciklus od septembra do decembra. Svaki ciklus aktivnosti je poseban i podrazumijeva mnoštvo aktivnosti organizovanih po principu kursa – kursevi stranih jezika (engleski, njemački, italijanski, francuski…), kreativne i edukativne radionice („Mali kreativci“ i „Cezarovi istraživači“), školica sporta, škola gitare, te plesne aktivnosti – ples, hip hop, ritmička gimnastika i zumba… Aktivnosti su organizovane tako da se odvijaju u redovnom terminu (najmanje jednom sedmično) i radi se sa stalnom grupom polaznika – sa upisom prije početka ciklusa, u januaru i avgustu. Sa polaznicima rade mlade osobe koje su stručne, pune iskustva i predane svom radu, a veliko povjerenje roditelja i veliki broj članova dovoljno govori o kvalitetu rada. Na mjesečnom nivou u udruženju bude upisano oko 160 polaznika, uzrasta iznad 4 godine. Svaki čas/trening/radionica od samog početka, 2010. godine, evidentirani su i arhivirani uz mjesečne izvještaje.

Ciklusi aktivnosti koji se u “C.E.Z.A.R.”-u odvijaju od samog osnivanja su mnogo više od redovnih sedmičnih jednočasovnih druženja. Mnogo se truda ulaže u inovativnost i cilj je da svaki polaznik ima osmijeh na licu kada izađe sa aktivnosti. Na završetku svakog ciklusa organizujemo završni koncert na kojima se predstavi sve ono što su polaznici u okviru aktivnosti naučili sa svojim predavačima, a posjećenost samih događaja bude izuzetno velika, te se na svakom koncertu traži i stolica više.

Priznanja

Nagrade i priznanja

Udruženje ima i humanitarni karakter, te je često organizator ili aktivno učestvuje u raznim humanitarnim akcijama, a osim programskog dijela, u prethodnim godinama realizovan je veliki broj projekata, uz pomoć brojnih donatora. Jedan od najzapaženijih projekata je „Omladinski park“, zahvaljujući kojem su mještani Bolničkog brda u Srpcu dobili moderni park na površini od oko 450 kvadrata. Udruženje je za nesebičan rad na projektu Omladinskog parka, za osvojene medalje na plesnim takmičenjima, organizovanje kreativnih radionica, te pružanje podrške u razvoju djece i mladih, dobilo jedno od najvećih priznanja, Zahvalnicu Opštine Srbac, u oktobru 2018. godine.

Nagrada za najboljeg organizatora volontiranja u Republici Srpskoj

U decembru 2019. godine Udruženje građana “C.E.Z.A.R.” dobilo je Nagradu za najboljeg organizatora volontiranja u Republici Srpskoj, što predstavlja najveće priznanje koje Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske dodjeljuje organizatorima volontiranja.

Sekretarijat Volonterskog servisa
Republike Srpske

Zbog izuzetne promocije volonterizma i omladinskog aktivizma, Udruženje je u maju 2020. godine preuzelo ulogu sekretarijata Volonterskog servisa Republike Srpske, čime je Srbac postao sjedište krovne organizacije za volontiranje u Republici Srpskoj.