LVS

Lokalni volonterski servis Srbac

Volontiranje je aktivnost od opšteg interesa kojom se doprinosi poboljšanju kvaliteta života, aktivnom uključivanju građana u društvene procese i razvoju humanijeg i ravnopravnijeg demokratskog društva. Volontiranjem se stiču iskustva i vještine potrebne i korisne za aktivno učešće u društvu, lični razvoj i opšte dobro.

Volontiranje može trajati najviše do 30 časova sedmično, izuzev u slučajevima u kojima je organizator volontiranja privredno društvo, odnosno javno preduzeće kada volonterska aktivnost može da traje najviše osam časova mjesečno.

Lokalni volonterski servis Srbac oformljen je u aprilu 2013. godine u sklopu Udruženja građana „C.E.Z.A.R.“, a u okviru projekta „Volonteri čine promjenu“ čiji je nosilac bio Omladinski komunikativni centar iz Banjaluke. Ovaj servis na jednom mjestu okuplja sve volontere zainteresovane za volonterske angažmane, te daje mogućnost institucijama i organizacijama civilnog društva da dođu do kompetentnih volontera za svoje programe.

Svim volonterskim akcijama upravlja koordinator Lokalnog volonterskog servisa koji za svaki volonterski program vodi evidenciju i propratnu dokumentaciju, ostvaruje komunikaciju sa volonterima i organizatorima volontiranja, prati medijsku propraćenost volonterskih aktivnosti, te prisustvuje treninzima i sastancima Volonterskog servisa Republike Srpske.

Udruženje građana „C.E.Z.A.R.“ u proteklih desetak godina rada okupilo je veliki broj volontera, a kroz bazu Lokalnog volonterskog servisa prošlo je njih oko 400, koliko je izdato i volonterskih knjižica, koju svaki volonter dobije nakon svog prvog volonterskog angažovanja i u kojima se bilježi njihov cjelokupni volonterski staž. Od 2013. godine do danas uspješno je realizovano oko 150 volonterskih programa.

U decembru 2019. godine Udruženje građana “C.E.Z.A.R.” dobilo je Nagradu za najboljeg organizatora volontiranja u Republici Srpskoj, što predstavlja najveće priznanje koje Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske dodjeljuje organizatorima volontiranja. Zbog izuzetne promocije volonterizma i omladinskog aktivizma, Udruženje je u maju 2020. godine preuzelo ulogu sekretarijata Volonterskog servisa Republike Srpske, čime je Srbac postao sjedište krovne organizacije za volontiranje u Republici Srpskoj.

Neki od najvažnijih partnera LVS-a Srbac su: Opština Srbac, Centar za kulturu i sport, Udruženje roditelja i djece sa posebnim potrebama „Izvor“, Centar za socijalni rad Srbac, NVO Milenijum, JU Dječiji vrtić „Naša radost“, JU CSŠ „Petar Kočić“ Srbac, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Srbac, Pravoslavna crkvena opština Srbac, Dom Zdravlja Srbac, „Luj Braj“, JU Narodna biblioteka, AP „Domino“…

Zakonski akti:

  • Zakon o volontiranju Republike Srpske pogledajte OVDJE
  • Pravilnik o volonterskoj knjižici pogledajte OVDJE
  • Strategija za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj (2019 – 2023) pogledajte OVDJE