Arhiva projekata

Doprinos razvoju lokalne zajednice

Članovi Udruženja građana „C.E.Z.A.R.“ su kroz mnoštvo projektnih aktivnosti dali doprinos uljepšavanju lokalne zajednice. Od samog osnivanja Udruženja, realizovani su mnogi projekti uređenja dječijih igrališta, parkova i užeg gradskog jezgra, kao što su „Izgradnja zabavnog parka“ (2012. godine), „Vratimo djecu u park“ (2013. godine), „Kreativna ekologija“ (2017. godine), „Aktivno ljeto“ (2018. godine) i slično.

Jedan od najpoznatijih lokalnih projekata Udruženja je „Omladinski park“ iz 2018. godine, koji su podržale Fondacija SHL, Fondacija Mozaik i Opština Srbac. Zahvaljujući velikim naporima srbačkih volontera, mještani Bolničkog brda u Srpcu dobili su moderan park na površini od oko 450 kvadrata. U parku se nalaze igralište za basket i stoni tenis, teretana na otvorenom, nadstrešnica i dječije igralište, a svake godine park se dodatno uređuje zahvaljujući novim projektima i donatorima – Opštini Srbac, Volonterskom servisu Republike Srpske, Fondaciji Mozaik, te mnogim fizičkim i pravnim licima sa područja opštine Srbac. Omladinski park zvanično je otvoren u oktobru 2018. godine, u okviru obilježavanja Međunarodne sedmice djeteta.

Podstaknuti uspjehom projekta „Omladinski park“, članovi Udruženja građana „C.E.Z.A.R.“ su realizovali projekte „Uređenje gradskog parka“ i „Mladi u akciji“, zahvaljujući kojima je uređen gradski park u Srpcu. Donatori ovih projekata bili su: Institut Kult, Opština Srbac, Fondacija Mozaik, Asocijacija srednjoškolaca u BiH, te mnogi lokalni donatori, koji su pomogli da se u parku postave dječije igralište, klupice, stolovi i kante za smeće, te izgradi velika ljetna pozornica i uredi igralište za odbojku. U okviru projekata uređenja gradskog parka, volonteri su izgradili i igralište za „Čovječe, ne ljuti se!“ u prirodnoj veličini, te posadili Aleju volontera. Gradski park je simbolično otvoren na Međunarodni dan volontera, 05.12.2020. godine.

Na ljeto 2020. godine kroz projekat „Volim Srbac“ (donator Fondacija Mozaik) postavljen je 3D natpis „Ja ♥ Srbac“ u centru grada, a projekat je imao za cilj povećanje turističke prepoznatljivosti opštine Srbac. U septembru iste godine, volonteri Udruženja građana „C.E.Z.A.R.“ uredili su zelenu površinu u užem gradskom jezgru, iza Stadiona za male sportove u Srpcu, zahvaljujući projektu „Idemo da (g)radimo“ koji je finansijski podržala Opština Srbac.

Projekat „Bicikl – vozi, parkiraj i prirodu sačuvaj“ iz 2021. godine imao je za cilj promociju zdravih stilova života među stanovnicima opštine Srbac, sa naglaskom na benefite korištenja bicikla kao ekološkog prevoznog sredstva. Projekat je podržala Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, a realizovan je kroz edukativne radionice i ulične akcije podjele biciklističke opreme. U toku realizacije projektnih aktivnosti nastao je i kratki promotivni film, koji možete vidjeti OVDJE.

Galerija