Naše aktivnosti i događaji

Aktuelnosti

Završena je treća Jesenijada – tradicionalna parada plesa, pjesme, smijeha, druženja, avanture i humanosti

Nekoliko stotina djece i mladih prodefilovalo je ulicama Srpca u kreativnim i domišljatim kostimima na Jesenjem maskenbalu, takmičilo se u Potrazi za blagom i učestvovalo na prvom turniru u odbojci na pijesku u gradskom parku. Smijeha, zabave, pjesme, plesa, sreće i druženja sasvim sigurno nije nedostajalo, a uspješnost manifestacije zaokružili su humanitarna nota koja se provukla kroz sve događaje ovogodišnje Jesenijade, te sunce koje nam je omogućilo da aktivnosti realizujemo na otvorenom i da svi skupimo zalihe vitamina D.

Tradicionalna manifestacija “Jesenijada”, koju naše Udruženje realizuje uz podršku Opštine Srbac, održana je u periodu od 28.09. do 01.10.2023. godine. Manifestacija je započela velikim Jesenjim maskenbalom, koji je bio najuspješniji do sad, budući da je okupio preko 250 učesnika koji su pripremili izuzetno kreativne i domišljate kostime. 

Bilo je tu mnogo princeza, dobrih vila, vještica, gusara, ribara, diznijevih junaka i mnogih drugih kostimiranih mališana koji su se smjenjivali u velikom defileu ulicama Srpca. Na samom početku maskenbala, prisutne je pozdravio načelnik opštine Srbac, gospodin Mlađan Dragosavljević, a mališani su odmah počeli plesati uz volontere Lokalnog volonterskog servisa, koji su se predstavili sa jednom posebnom koreografijom. Zabavu je upotpunio lično Sunđer Bob Skockani, a društvo su mu pravili Duško Dugouško i Patrolna šapa! Učesnici maskenbala imali su priliku uživati i u plesu učenika iz JU OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Srbac, koji pohađaju ritmičku sekciju pod rukovodstvom učiteljice Zorice Radomir, te Cezarove muzičke grupe, koji vrijedno rade sa Nikolinom Vukobratović. Budući da je ovim događajem dočekana jesen, na sceni nam se pridružila i prava jesenja vila koja nas je počastila lijepom recitacijom! Svi prijavljeni mališani imali su priliku da se predstave na ljetnoj pozornici u gradskom parku i svi su dobili diplome i slatkiše, te smo, iako jako teško, proglasili i top 10 kostima. Svake godine naš tim bude oduševljen kreativnošću mališana i njihovih roditelja, ali ove godine su svi bili i više nego odlični, te je naše oduševljenje bilo veće nego ikada! Osmijesi mališana koji su učestvovali na Jesenjem maskenbalu već su nas zadužili da počnemo sa pripremama za sljedeću godinu.

Nakon Jesenjeg maskenbala, manifestacija je nastavljena Potragom za blagom, igrom koja je okupila 4 tima djece i mladih, koji su morali riješiti mnoge zagonetke i mozgalice, te su se borili sa različitim preprekama kako bi došli do blaga koje je bilo skriveno u našem Udruženju. Pobjedu je ove godine odnio tim “Orlovi”, koji su prvi pronašli blago i tako postali vlasnici istog. Ovo je jedna od najzanimljivijih takmičarskih aktivnosti za mlade ljude, a tradicionalno se organizuje svake godine tokom Jesenijade.

Događaj koji je organizovan prvi put, a zaokružio je uspješnost Jesenijade, jeste Turnir u odbojci na pijesku u gradskom parku, koji je imao humanitarni karakter, a skupljena su sredstva u iznosu od 1 080,00 KM, koja ćemo u narednim danima donirati za liječenje našoj sugrađanki Nataši Davidović. Na turniru je učestvovalo 15 ekipa, koji su se takmičili u dvije uzrasne kategorije, a lijepo vrijeme, fer igra i dobro druženje su uticali na to da ovo prvo oktobarsko nedjeljno druženje dugo ostane u našem sjećanju! Odbojka je već odavno jedna od naših omiljenih aktivnosti, budući da od avgusta prošle godine u okviru programskih aktivnosti djeluje Cezarova škola odbojke u Razboju i Srpcu, te je sigurno da ćemo u narednom periodu organizovati više ovakvih druženja. 

Na samom kraju, moramo spomenuti sve one koji su nam pomogli da organizujemo treću Jesenijadu. Sami ne možemo mnogo, ali ako radimo u timu, onda su naši rezultati nemjerljivi. Osim Opštine Srbac, podršku su nam pružili “Grabovac pekara Sunce”, pekoteke “Qui Qui” i “Centar”, market “AMD Trade”, kafeterija i pub “Eight”, šatori “Jeftić”, firma “Aqua Tim” te “Panorama studio”. Teren za odbojku na pijesku u gradskom parku je za potrebe turnira u potpunosti renoviran, za šta smo neizmjerno zahvalni Dušku Tutnjiloviću i firmi “Ciklon Duo”. Hvala mnogo i Udruženju roditelja i djece sa posebnim potrebama “Izvor”, ali i JU “Centar za kulturu i sport” Srbac, koji su nam čuvali termin u sportskoj dvorani za turnir u slučaju kiše. Hvala seniorskim ekipama na turniru u odbojci koji su se odrekli novčanih nagrada i tako dodatno podržali humanitarnu akciju, omladini iz Kaoca na mreži za teren i Dejanu Gužviću na fer suđenju, te našim v o l o n t e r i m a , koji su učestvovali u organizaciji, kao i učesnicima svih događaja kojima smo, na najljepši način, započeli još jedno godišnje doba.