Naše aktivnosti i događaji

Aktuelnosti

„NEAR Development lab“ u Srpcu okupio Erasmus+ partnere iz Slovenije, Austrije, Srbije i Bosne i Hercegovine

U periodu od 25. do 27. maja 2023. godine u Srpcu je održan međunarodni događaj koji je okupio partnerske organizacije Erasmus+ projekta „New Education Approaches for Road Safety“. Kao što samo ime govori, u pitanju je projekat koji ima za cilj povećanje bezbjednosti položaja mladih u saobraćaju, te podršku sekundarnim žrtvama saobraćajnih nezgoda u 4 partnerske države – Sloveniji, Austriji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Udruženje građana „C.E.Z.A.R.“ je partner koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu u ovom međunarodnom timu, a u realizaciju projekta uključeni su još Zavod varna pot iz Ljubljane, Aktiv NS iz Novog Sada, te Vision 5 iz Graza.

Realizacija projekta započela je u septembru 2022. godine i trajaće sve do septembra 2024. godine. U prvoj godini projekta realizuju se treninzi i edukacije, te sastanci projektnog tima sa ciljem razvoja najboljih modela prevencije saobraćajnih nezgoda kod mladih, ali i podrške sekundarnim žrtvama saobraćajnih nezgoda, a upravo je „NEAR Development lab“ u Srpcu bio događaj na kojem su se izdefinisali modeli podrške i prevencije, koji će se realizovati u drugoj godini projekta.

Uz naše volontere, goste su dočekali zamjenik načelnika opštine Srbac, gospodin Vladimir Gužvić, kao i komandir Policijske stanice Srbac, gospodin Siniša Šnjegota. Prisutni su bili i profesionalci u polju saobraćaja, koji su zaposleni u Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i JU Putevi Republike Srpske, te će biti uključeni u dalju realizaciju projekta. Srbac će biti prva lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini u kojoj ćemo realizovati vršnjačke edukacije sa ciljem poboljšanja položaja mladih ljudi u saobraćaju, nakon čega isti model planiramo proširiti i u druge lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini. Takođe, edukacije će istovremeno pratiti i online kampanja na društvenim medijima. Više informacija o projektu, kao i tok realizacije preventivnih modela i modela podrške za mlade po državama možete pratiti na zvaničnom web portalu https://near-campaign.eu/ 

Budući da naše udruženje predstavlja omladinsku organizaciju, od velikog značaja je da u naše aktivnosti uključujemo teme koje su bitne za mlade ljude, baš kao što je bezbjednost u saobraćaju.

Na samom kraju, želimo da se zahvalimo našim partnerima na saradnji i još jednom inspirativnom druženju, volonterima na angažmanu, ali i Restoranu Monumental na podršci