Naše aktivnosti i događaji

Aktuelnosti

Cezarovi mali arhitekti- nova aktivnost za djecu sa područja opštine Srbac

Početkom marta 2023. godine počeli smo sa novim ciklusom programskih aktivnosti našeg Udruženja, prvog u ovoj godini. Oko 200 polaznika uzrasta od 2 do 16 godina već uveliko pohađa mnoštvo različitih edukativnih, kreativnih i sportskih aktivnosti, međutim, tu nismo stali, nego smo pokrenuli upis u nove aktivnosti - Cezarovu muzičku grupu i Cezarove male arhitekte.

Upis u aktivnost “Cezarovi mali arhitekti” pokrenuta je s ciljem razvoja kreativnosti, motorike, mašte, timskog duha, kao i prostornog i konceptualnog razmišljanja kod djece. Pohađanjem ove školice arhitekture polaznici će dobiti priliku da kroz naredna tri mjeseca savladaju osnovne arhitektonske koncepte i forme, kao i osnovna načela strukture, a sve to kroz kreativne radionice, druženje i smijeh.

U okviru ovih radionica djeca će proći program koji će imati za dugoročan cilj razvoj vizuelnog senzibiliteta: istraživaće, crtaće, graditi i oblikovati, upoznati svijet arhitekture i urbanizma kroz kreativnu igru i stvaranje. A iza svake radionice, ostaće brojni 3D modeli, kojima će se moći ponositi. 

Upis u “Cezarove male arhitekte” otvoren je do kraja marta, a namijenjen je polaznicima osnovnoškolskog uzrasta (od prvog do devetog razreda). Sa polaznicima će raditi Zvjezdana Babić, koja je trenutno apsolvent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Osim u polju arhitekture, zainteresovani polaznici osnovnoškolskog uzrasta imaju priliku da se isprobaju i u polju muzike, te da se upišu u “Cezarovu muzičku grupu”. Kao što i samo ime govori, na ovoj aktivnosti se najviše pjeva, a da polaznici na najbolji način nauče da iskažu svoja vokalna umijeća brine se Nikolina Vukobratović, studentica Socijalnog rada na Univerzitetu u Banjoj Luci.  

Kreativne i edukativne radionice “Cezarovi kreativci” i “Cezarova priroda i druženje” održavaju se u redovnim terminima, a u grupicama je ostalo mjesta za još nekoliko polaznika. Isti slučaj je i u “Cezarovoj školici igre i sporta”, te “Cezarovoj školi rolanja”, koja uskoro počinje, sa dolaskom lijepog vremena. Slobodnog mjesta ima još i u “Cezarovom trbušnom plesu”, a popunjene su plesne grupice na zumbi, ritmičnoj gimnastici i hip hopu. Za kraj, “Cezarova škola odbojke” okuplja veliki broj djece i mladih na redovnim treninzima u Srpcu i Razboju, a prvo predstavljanje takmičarskog tipa imali su prošlog vikenda, čime su podržali naše srednjoškolce.

Osim novih članova kolektiva, sa polaznicima rade i: Suzana Kovačević (diplomirani pedagog i psiholog), Maria Šnjegota (diplomirani pedagog), Andreja Blagojević (diplomirani profesor razredne nastave), Lenka Kasagić (učenica JU CSŠ “Petar Kočić”) i Tanja Šnjegota (master genetičkih resursa).