Naše aktivnosti i događaji

Aktuelnosti

“Cezaromobilom” obilježen Međunarodni dan djeteta 2022

Međunarodni dan djeteta se širom svijeta obilježava 20. novembra. Kao i uvijek, obilježili smo ovaj bitan datum i u našem Udruženju, kroz inicijativu "Cezaromobil".

Budući da kroz mnoštvo programskih i projektnih aktivnosti našeg Udruženja prođe veliki broj mališana, obilježavanje Međunarodnog dana djeteta predstavlja jedan od najznačajnijih događaja za našu organizaciju. Ove godine, odlučili smo posjetiti drugare iz JU Dječiji vrtić “Naša radost” Srbac, Udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama “Izvor”, kao i centralnih osnovnih škola sa područja naše opštine – OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Srpcu, OŠ “Dositej Obradović” u Razboju, te OŠ “Vuk Karadžić” u Sitnešima. Razlog posjete bilo je predstavljanje našeg rada, te uručivanje simboličnih poklon paketa za kreativne aktivnosti sa djecom.

Naše Udruženje je početkom godine dobilo podršku za realizaciju ideje „Cezaromobil“ od strane Uni Credit banke. „Cezaromobil“ je zamišljen kao karavan kreativnih, edukativnih i sportskih aktivnosti koji bi prošao kroz mnoge škole sa područja opštine Srbac i na taj način uticao na socijalizaciju djece i mladih sa područja ove opštine, sa naročitim akcentom na inkluziju djece iz ruralnih područja. Takođe, jedan dio aktivnosti odnosio se i na podršku redovnim aktivnostima u Udruženju, kojih na sedmičnom nivou ima mnogo i u okviru istih okuplja se oko 150 polaznika. 

Šta je još podržano kroz “Cezaromobil” aktivnosti?

Krajem avgusta 2022. godine započeo je upis novih polaznika u drugi ciklus programskih aktivnosti u Udruženju, a u septembru su prvi polaznici već zauzeli svoje mjesto na raznovrsnim kreativnim, edukativnim, sportskim i plesnim aktivnostima! Gotovo svakog dana realizuje se jedna ili više aktivnosti, a sa polaznicima trenutno radi 6 mladih ljudi, koji su stručni, edukovani i zaista uživaju u svom poslu. Ponedjeljkom druženje započinju polaznici aktivnosti „Cezarovi mini kreativci“, a kako sam naziv aktivnosti kaže, polaznici su najmlađi članovi Udruženja, uzrasta od 3 do 4 godine. Nakon njih, kreativnu radionicu preuzimaju njihovi stariji drugari, uzrasta od 5 do 6 godina, polaznici aktivnosti „Cezarovi mali kreativci“. Ponedjeljkom je aktivna i „Cezarova škola sporta“, koja okuplja značajan broj mališana. Utorak, srijeda, a i četvrtak, rezervisane su za plesne aktivnosti, koje pohađa čak oko stotinu polaznika! Najveća zainteresovanost vlada za „Cezarovom ritmičnom gimnastikom“, koja se odvija u 5 različitih uzrasnih grupa, a prate ju „Cezarov hip hop“ i „Cezarova zumba“. Plesači vrijedno pripremaju plesne koreografije, a srbačka publika uvijek jedva čeka da prisustvuje njihovim nastupima. Četvrtkom je u Udruženju takođe aktivno, budući da osim plesa naši članovi pohađaju radionice „Cezarovi istraživači“. „Petak u Cezaru“ je aktivnost posebna po tome što okuplja svu zainteresovanu djecu i mlade, koji nakon škole mogu da se odmore u prostorijama Udruženja uz kafu, čaj, poneki slatkiš, lijepu riječ, ali i kreativne radionice i različita edukativna i sportska nadmetanja. Ako ste mislili da se vrata Udruženja vikendom zatvaraju – varate se, jer subotom polaznici Cezarove zumbe imaju još jedan plesni čas, a istovremeno traje i još jedna nova aktivnost – „Cezarova škola odbojke“. Ništa manje značajna nije ni aktivnost „Cezarova škola rolanja“, koja je trajala od marta do oktobra i okupila je oko 30 polaznika, koji su već nakon nekoliko prvih treninga potpuno ovladali rošulama. Za realizaciju ovako velikog broja raznovrsnih aktivnosti, osim volje, truda, rada, ali i ljubavi, potrebna je konstantna finansijska podrška. Svaki čas, trening i radionica zahtijevaju poseban materijal, koji se nabavlja na sedmičnom nivou, te je ovogodišnji drugi ciklus aktivnosti u Udruženju potpomognut zahvaljujući „Cezaromobil“ inicijativi.

Budući da je „Cezaromobil“ prvenstveno zamišljen kao „aktivnosti Udruženja na točkovima“, realizovano je i nekoliko posjeta. Prva „terenska“ aktivnost bila je učešće na događaju „Basket Fest Razboj“, koji su članovi našeg Udruženja upotpunili organizovanjem kreativne radionice za sve prisutne mališane, koja je bila izuzetno posjećena i zanimljiva kako djeci, tako i mladima. Osim toga, plesači Udruženja su uljepšali događaj plesnom koreografijom „Navijačice“. Kako je jedan od ciljeva inicijative „Cezaromobil“ i edukacija o volontiranju, te angažman mladih kroz konkretne aktivnosti, sa volonterima je posjećen Dom za stara lica na Bardači, čime je obilježen Međunarodni dan starijih osoba, 01. oktobar. Početkom oktobra kroz mnoge aktivnosti proslavljena je Dječija nedjelja, koja je imala slogan „Podijeli radost, znanje i ljubav“, te su aktivnosti u Udruženju bile proširene mnogim događajima. Kroz „Cezaromobil“ je podržana kreativna radionica na otvorenom, na kojoj su učestvovali Cezarovi mini i mali kreativci, a isti dan volonteri Udruženja su posjetili Osnovnu školu „Dositej Obradović“ u Kukuljama i održali Igre bez granica za oko 50 učenika. Smijeha i zabave nije nedostajalo, a budući da je u pitanju tradicionalno druženje, već su dogovorene zajedničke aktivnosti za obilježavanje Dječije nedjelje sljedeće godine.

Na samom kraju, želimo da se zahvalimo Uni Credit banci na podršci, ali prvenstveno direktoru filijale – našem sugrađaninu, gospodinu Živku Saviću, koji je prepoznao kvalitet rada Udruženja građana „C.E.Z.A.R.“. Iako prvenstveno zamišljene ideje neće moći biti realizovane u potpunosti, budući da zahtijevaju značajnija sredstva od doniranih, sigurni smo da će „Cezaromobil“ ispuniti zadate ciljeve, a istovremeno se nadamo da će biti prepoznat od strane ostalih donatora i zaživjeti u potpunosti, kako bi sva djeca sa područja opštine Srbac imala jednaku priliku za socijalizacijom.