Naše aktivnosti i događaji

Aktuelnosti

Pozivamo mlade iz Srpca da se uključe u mentorski projekat “Stariji brat – starija sestra”

Jedan od najljepših projekata - "Stariji brat - starija sestra" stiže u Srbac! Pozivamo mlade uzrasta 20-35 godina, koji žele da urade nešto korisno i humano i nekoliko sati svog slobodnog vremena mjesečno posvete druženju sa jednim djetetom, da se prijave i postanu dio mentorskog tima! Obećavamo neprocjenjivo iskustvo i nezaboravne uspomene.

Program “Stariji brat, starija sestra” nastao je kao težnja da se krozvolonterski, društveno koristan angažman mladih i odraslih doprinese socijalnom uključivanju djece, poboljša socijalna kohezija i socijalna pravda u bosanskohercegovačkom društvu. Novim načinom rada, u kojem učestvuju vladine i nevladine organizacije kao partneri, podržava se proces reforme sistema socijalne zaštite u BiH.

Kome je namijenjen Program?

Ovaj program je namijenjen prvenstveno djeci koja su smještena u dječijem domu ili potiču iz materijalno i socijalno ugroženih porodica, te im je zbog toga otežano odrastanje u zdravu, društveno integrisanu, socijalno i radno sposobnu ličnost.

U Programu povezujemo djecu osnovnoškolskog uzrasta, najčešće između šest i četrnaest godina, sa jednom „starijom sestrom“ ili „starijim bratom“, tj. sa jednim volonterom – mladom osobom koja je između dvadeset i trideset pet godina starosti. Tokom sedmičnog druženja, dijete razvija povjerljiv, siguran i podržavajući odnos sa volonterom koji za njega predstavlja pozitivan model ponašanja. Kroz prijateljski odnos sa volonterom, dijete usvaja socijalno prihvatljiva ponašanja, moralne i kulturne vrijednosti, kao i životne vještine koje su neophodne za samostalan život u zajednici.

Ko može biti mentor/stariji brat ili starija sestra?

Svaka mlada osoba uzrasta između 20 i 35 godina koja želi da doprinese srećnijem i zdravijem djetinjstvu. Prethodno iskustvo u radu sa djecom ili pedagoška obrazovna podloga nisu neophodni. Program počinje u novembru i traje narednih 9 mjeseci. Više informacija nalazi se u Javnom pozivu, a dodatne informacije možete dobiti na broj telefona 065 195 395, e-mail zdravosrbac@yahoo.com ili porukom na društvenim mrežama Udruženja građana „C.E.Z.A.R.“.

Prijava i upitnik za volontiranje