Naše aktivnosti i događaji

Aktuelnosti

Jesenijada 2022 – za najljepši završetak Dječije nedjelje

Naše Udruženje organizovalo je proteklog vikenda drugu Jesenijadu, na kojoj se okupio veliki broj djece i mladih sa područja opštine Srbac. Prvog dana Jesenijade oko 120 mališana prodefilovalo je ulicama Srpca u strašnim, smiješnim, domišljatim i izuzetno kreativnim kostimima, dok je drugi dan bio rezervisan za mlade, koji su se takmičili u društvenoj igri "Čovječe, ne ljuti se" u prirodnoj veličini i Potrazi za blagom. Bio je to praznik smijeha, pjesme, plesa i druženja.

“Jesenijada” je manifestacija koja je prvi put održana u oktobru 2021. godine u organizaciji Udruženja građana “C.E.Z.A.R.”, a imala je za cilj druženje djece i mladih sa područja opštine Srbac. Budući da se već prve godine pokazala kao izuzetno uspješna, odlučeno je da događaj pređe u tradiciju i da se svake godine jesen u Srpcu dočekuje na najljepši način, kroz Jesenji maskenbal i različit sadržaj za djecu i mlade.

Ovogodišnja Jesenijada započela je u subotu, 8. oktobra, velikim Jesenjim maskenbalom, na kojem se okupilo oko 120 učesnika. Okupljanje mališana je započelo ispred Opštine Srbac, gdje su ih dočekali volonteri i članovi kolektiva našeg Udruženja, ali i Zorica Popović, načelnica Odjeljenja za finansije u Opštini Srbac, koja je pozdravila sve prisutne i zvanično otvorila Jesenijadu. Nakon toga, uslijedilo je druženje uz plesne aktivnosti, a osmijeh sa lica svih prisutnih nije mogao da se sakrije! Plesnim koracima napravila se velika kolona koja je prodefilovala ulicama Srpca i uputila se ka Gradskom parku, gdje je nastavljeno druženje uz nastupe polaznika Cezarove zumbe i Cezarove ritmične gimnastike, te Cezarove školice rolanja, aktivnosti koja je od marta mjeseca okupila oko 30 polaznika i nastupom na Jesenijadi obilježila završetak ljetnog ciklusa. 

U parku smo prisustvovali šarenilu različitih kostima, pa smo tako vidjeli mnogo princeza, dobrih vila i barbika, vještica, policajaca, lopova, vojnika, različitog cvijeća i leptirića, bumbara, pečurki, vojnika, a u gostima su nam bili čak i astronauti. Moramo pohvaliti sve roditelje, koji su ove godine bili izuzetno domišljati i kreativni i koji su se potrudili da njihovi mališani imaju odlične kostime. Budući da je bilo nemoguće pronaći najbolje među njima, svi su bili nagrađeni i zaista, svi su pobjednici. 

Drugog dana Jesenijade nastavili smo u istom, pozitivnom raspoloženju i družili smo se na prvom turniru u društvenoj igri “Čovječe, ne ljuti se”. Ovaj turnir bio je poseban zato što se igrao u prirodnoj veličini, te su prijavljeni takmičari formirali timove od 4 člana, koji su ujedno bili i figure raspoređene na velikom terenu. Zabave i smijeha nije nedostajalo, kao ni takmičarskog duha, a nakon duge borbe na terenu prvo mjesto osvojila je grupa “Cool girls” u sastavu: Lara Vučić, Dunja Kljajčin, Milica Babić i Elena Vuković. 

Jesenijadu je upotpunila Potraga za blagom, koja je i ove godine zahtijevala znanje, spretnost i brzinu, a takmičari su imali mnoštvo prepreka, koje su uspješno savladali. Ipak, iako su svi timovi bili spretni i brzi, jedna ekipa je bila najbolja i najbrže je došla do blaga. Pobjednički tim činila su tri člana: Violeta Dumonić, Nikolina Cvijetić i Nebojša Miladić, takozvane “Nindže”. Čestitamo pobjednicima na zasluženoj pobjedi!

 

Jesenijadu je podržala Opština Srbac, kroz program finansiranja kulturno-zabavnih manifestacija, te Volonterski servis Republike Srpske i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, kroz republičku akciju “Formiraj lanac”, koja je započela upravo u Srpcu, a nastaviće se u još 9 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj u toku oktobra. Sponzori manifestacije bili su i Pub Eight, koji je obezbijedio dio nagrade u igri Potraga za blagom – burgere za pobjednike i Pekara Sunce Srbac, koja je donirala krofne za sve takmičare i volontere. Hvala svima!