Naše aktivnosti i događaji

Aktuelnosti

Drugi “Bardača Meet Up” – mladi iz BiH ujedinjeni u borbi za životnu sredinu

Naše Udruženje nastavilo je sa aktivnostima u oblasti ekologije i zaštite životne sredine, te smo i ovaj 5. jun - Međunarodni dan zaštite životne sredine obilježili na Bardači sa mladima iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine.

Na Bardači je organizovan drugi “Bardača Meet Up” – događaj koji je imao za cilj ukazivanje na značaj zaštite životne sredine, te povezivanje mladih iz različitih organizacija u Bosni i Hercegovini. Prvi “Bardača Meet Up” organizovan je prošle godine, a vođeni odličnim iskustvom prošlogodišnjih učesnika, odlučili smo da događaj pređe u tradiciju i da svakog petog juna na Bardači okupljamo mlade entuzijaste, ekologe, zaljubljenike u prirodu, te organizacije koje svojim radom daju veliki doprinos očuvanju životne sredine.

Ovogodišnji Bardača Meet Up počeo je zajedničkom akcijom sadnje Botaničke bašte autohtonih vrsta drvenastih biljaka u dvorištu Trening centra Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, a nastavio se prezentacijama pojedinaca i organizacija koji daju veliki doprinos zaštiti životne sredine u Bosni i Hercegovini. Prezentacijski dio bio je veoma inspirativan i edukativan, a govornici su bili:

– Nikola Kurija (Banja Luka) – Predstavljanje rada Centra za životnu sredinu iz Banja Luke;

– Amela Mrakić (Travnik) – Predstavljanje rada Centra za edukaciju mladih iz Travnika;

– Emir Delić (Bihać) – Edukativna radionica o dendrologiji;

– Zorana Selak i Nina Pilipović (Gradiška)- Predstavljanje rada Udruženja “Most” iz Gradiške;

– Irina Kljajčin i Sara Racković (Srbac) – Predstavljanje rada Udruženje građana “C.E.Z.A.R.”;

Na Bardači je bilo oko 50 učesnika iz 11 organizacija: Udruženje građana “C.E.Z.A.R.” Srbac, Volonterski servis Republike Srpske, Udruženje “Most” Gradiška, Centar za ekonomski i ruralni razvoj Krnete, Institut za razvoj mladih “Perpetuum mobile” Banja Luka, Mreža “M.O.C.A.R.T.”, Centar za životnu sredinu Banja Luka, Omladinski klub Teslić, Centar za održivi razvoj Bihać, Centar za edukaciju mladih Travnik, kao i Omladinska organizacija “Centar” iz Mrkonjić Grada. Događaj je podržan kroz članstvo Udruženja građana “C.E.Z.A.R.” u Zelenoj mreži BiH, uz finansijsku podršku Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini i UNDP-a, kao i Opštine Srbac, kroz kalendar kulturno zabavnih manifestacija Opštine Srbac, te Centra za ekonomski i ruralni razvoj kroz projekat Misli o prirodi. 

Ovim događajem obilježen je i početak nedjelje klimatskih akcija, koje organizuje UNDP u saradnji sa Delegacijom Evropske Unije, AIESEC-om i mnogim drugim partnerima. Na samom kraju, zahvaljujemo se volonterima Lokalnog volonterskog servisa iz Srpca koji su pomogli organizaciju događaja. Zabilježite u svoje kalendare 5. jun 2023, kada se vidimo na trećem Bardača Meet Up-u!