Naše aktivnosti i događaji

Aktuelnosti

Međunarodni dan volontera u Srpcu

U 2021. godini u našem Udruženju bilo je aktivno oko 70 volontera, a priznanje za volontera godine dobila je Sara Racković.

U našim prostorijama u petak, 03.12.2021. godine organizovan je prijem za volontere koji su bili aktivni u 2021. godini, povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera. S obzirom da se ovaj značajan datum obilježava krajem godine, okupljanje volontera je već tradicionalno prilika za retrospektivom svih naših volonterskih aktivnosti u toku godine. Događaju je prisustvovao i zamjenik načelnika Opštine Srbac, Vladimir Gužvić.

U 2021. godini aktivno je bilo oko 70 srbačkih volontera, a broj volonterskih angažmana je daleko veći. Svi volonteri stariji od 15 godina dobili su volonterske knjižice i simbolične poklone, a podijeljene su i diplome mlađim članovima Udruženja, koji po zakonu ne mogu imati volonterske knjižice, ali svojim nesebičnim angažmanom uvijek daju veliki doprinos svim volonterskim akcijama. 

Kao što je običaj već nekoliko godina unazad, proglašen je i volonter godine, a u 2021. godini priznanje je zasluženo otišlo u ruke Sari Racković, koja je bila uključena u većinu aktivnosti Udruženja. Sara je član Udruženja građana „C.E.Z.A.R.“ dugi niz godina, a ove godine je stekla pravo na svoju prvu volontersku knjižicu, koja je već sada gotovo do kraja popunjena. Osim aktivizma u organizovanim volonterskim akcijama, Sara je bila učesnik i mnogih edukacija, te je zajedno sa svojim vršnjacima vodila projekat „Misli zeleno“, koji je realizovan sa ciljem povećanja ekološke svijesti kod stanovnika opštine Srbac.  

Iza Udruženja građana „C.E.Z.A.R.“ je veoma aktivna i uspješna godina u kojoj je volonterski aktivizam bio veoma zastupljen. Na samom početku godine organizovana je prva Sedmica umjetnosti (Art week) koju su u potpunosti osmislili i realizovali volonteri. Velika pažnja posvećena je ekologiji i zaštiti životne sredine, te su realizovane akcije sadnje aleje japanske trešnje u prostoru Trening centra Prirodno-matematičkog fakulteta na Bardači, kao i volonterska akcija „Klupe prijateljstva“, u kojoj je učešće uzelo i 10 mladih iz Belgije. Na Bardači je organizovan i prvi „Bardača Meet Up“, koji je okupio oko 50 mladih iz nekoliko partnerskih organizacija iz Bosne i Hercegovine. Ekološki aktivizam je nastavljen i uličnim akcijama podjele cekera sa motivima likovnih radova nastalih na likovnim radionicama u Udruženju, a ulične akcije su organizovane i u okviru projekta „BICIKL – Vozi, parkiraj i prirodu sačuvaj“, kada su srbački volonteri dijelili besplatnu biciklističku opremu sugrađanima. U okviru ovog projekta volonteri su obezbijedili i parkirališta za bicikle na nekoliko lokacija u Srpcu. Volonteri su pomogli i organizaciju Ljetnog koncerta Udruženja, te je gotovo svakodnevno neko od volontera uključen u neku aktivnost Udruženja.

Da su volonteri zaista velikog srca, govori i njihovo učešće u humanitarnim akcijama. Najznačajnija humanitarna akcija ove godine bila je „Budi mi prijatelj“, u okviru koje je podijeljeno 120 školskih ruksaka sa neophodnim školskim priborom djeci iz socijalno-ugroženih porodica. Tu ne prestaje rad sa djecom – volonteri su posjetili i Osnovnu školu „Dositej Obradović“ iz Kukulja i organizovali Igre bez granica za sve učenike. Jedna od najvećih volonterskih akcija podrazumijevala je pripremu i realizaciju manifestacije „Jesenijada 2021“, koja je okupila oko 150 djece na Jesenjem maskenbalu, 15-tak djece i mladih na Jesenjoj koloniji, te 5 timova na Potrazi za blagom. Jesenijada je završila Palačinkijadom, u okviru koje su volonteri pravili i dijelili palačinke. 

Volonteri Udruženja su ove godine često bili učesnici mnogih edukacija, kako u Srpcu, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Tako su mladi iz Srpca učestvovali na dvije konferencije u Neumu, nekoliko konferencija u Banja Luci i Laktašima, a nekoliko njih je putovalo i na edukacije i druženja u Sarajevo, te na Tjentište i Vlašić. Volonteri su pomogli i realizaciju mnoštva drugih projekata i programskih aktivnosti Udruženja, a bez njihove podrške ne bi bila moguća ni izrada web portala našeg Udruženja. 

Trenutno je toku volonterska i humanitarna akcija „Jedan slatkiš – jedno dijete“, a naši volonteri će podržati i Dodjelu republičke nagrade za najboljeg organizatora volontiranja i volontere u Republici Srpkoj, koju organizuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske u ponedjeljak, 06.12.2021. godine u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Do kraja godine volontere očekuje još nekoliko volonterskih akcija, a jedna od najznačajnijih će biti organizacija tradicionalnog Novogodišnjeg koncerta Udruženja.

Za kraj, volontere treba slaviti svaki dan, a ne samo petog decembra. Ipak, ovaj značajan datum je prilika da posebno skrenemo pažnju na značaj nesebičnog rada svih volontera i da im zajedno kažemo jedno veliko HVALA! 

 

Galerija