Naše aktivnosti i događaji

Aktuelnosti

Šta se dešava u Cezaru kada prođe radno vrijeme?

U nastavku teksta saznaćete koje naše programske aktivnosti su aktivne od septembra i okupljaju preko 150 djece i mladih iz Srpca.

U mnogim omladinskim organizacijama, organizacijama za mlade i organizacijama koje rade sa djecom nije uobičajeno uspostavljanje radnog vremena. Neke organizacije rade samo prijepodne, dok neke svoja vrata otvaraju tek poslijepodne ili predveče, ili tek u zavisnosti od projektnih i programskih aktivnosti. Neke organizacije, ne tako rijetko, rade nekoliko dana u sedmici, ili rjeđe, kada se ukaže prilika za korištenjem njihovih prostorija. Sa druge strane, postoje organizacije koje su stalno otvorene i u kojima uvijek “vrvi” od djece i mladih. To su one organizacije u kojima možete ostaviti svoje dijete bez brige, znajući da će uvijek nešto novo i korisno naučiti, ili će steći novo prijateljstvo. Takvih organizacija nema mnogo, ali su one neprocjenjive.

Ako ste čitajući ovaj tekst pomislili na Udruženje građana “C.E.Z.A.R.”, znači da smo uspjeli u namjeri da postanemo organizacija koja je uvijek otvorena za sve naše stare i nove polaznike. U bazi našeg Udruženja nalazi se 1095 članova – djece, mladih, odraslih, koji su prošli kroz mnoštvo naših edukativnih, kreativnih, plesnih, sportskih i drugih aktivnosti. Mnogi mališani su uz nas odrasli, ili odrastaju, a veliki broj naših članova je već uveliko osnovao svoje porodice i sada dovodi svoju djecu na naše radionice.

U našem Udruženju uvijek je aktivno. Jedna grupa polaznika uči strani jezik, dok druga pleše ili vježba gimnastiku. Jedni su na kreativnim radionicama, a drugi istražuju naučne procese ili se bave sportom. Tim koji radi sa polaznicima čine mladi ljudi, puno energije, koji tek što završe sa svojim redovnim poslovima – dolaze u Cezar da se druže sa polaznicima. Uz maksimalan trud i minimalna (zaista) sredstva, postižu se veliki rezultati i trudimo se biti na raspolaganju svakom dječijem pitanju, svakoj roditeljskoj brizi ili nedoumici i naš glavni moto je da je dječiji osmijeh mjerilo kvaliteta našeg rada.

Da vas upoznamo sa našim trenutnim programskim aktivnostima. Od septembra ove godine, već nešto više od dva mjeseca, u Cezaru je aktivno oko 150 polaznika, sa kojima predano radi 7 mladih ljudi. Vrata druge smjene svakog ponedjeljka prva otvara Dijana Kuvalja i sa osmijehom dočekuje dvije grupe Malih kreativaca. Dijana je profesorica razredne nastave, a radi u Osnovnoj školi “Dositej Obradović” u Kukuljama. Samo što završi sa najmlađim učenicima u školi, nastavlja kreativni rad sa najmlađim polaznicima u Cezaru.

Utorkom su na rasporedu tri aktivnosti. U Cezarovim prostorijama časove engleskog jezika za najmlađe drži najbolji profesor engleskog jezika i književnosti, Ljubiša Popović. Gotovo da ne postoji škola na području opštine Srbac u kojoj Ljubiša nije radio ili ne radi trenutno, ali i pored redovnih poslova i obaveza, nađe vremena i za našu Malu školicu engleskog jezika.

Istovremeno sa časovima englesog jezika održavaju se treninzi hip hop-a, a nakon njih utorkom se nastavljaju i treninzi za 3 grupe ritmičke gimnastike. Još prije 11 godina treninge hip hopa je počela voditi Tanja Šnjegota, tada srednjoškolac, a sada profesor ekologije, uskoro sa zvanjem mastera. U 11 godina plesnih treninga, samo se povećavao broj polaznika, pa je uvedena i nova aktivnost “ritmička gimnastika”, koja trenutno okuplja oko 75 polaznika. Kako je velika zainteresovanost za gimnastiku, srijedom su još 3 treninga, a Tanja (trenutno izvršni direktor našeg Udruženja) tek što zaključa vrata Cezara i završi sa redovnim kancelarijskim poslovima u našem Udruženju, prelazi u plesnu salu i nastavlja sa plesnim časovima.

Kako se bliži kraj sedmice, tako je i gušći raspored aktivnosti, pa se srijeda u Cezaru završava treninzima Zumbe! Latino ritmove u kombinaciji sa fitness-om polaznici savladavaju uz pomoć Lenke Kasagić, koja je dugogodišnji plesač, a tek srednjoškolac i ujedno najmlađi član našeg kolektiva.

Četvrtak je dan kada se provlače najljepši mirisi iz naših prostorija, a sve to zahvaljujući vrijednim polaznicima aktivnosti “Cezarov slatki svijet” koji svakom novom kulinarskom radionicom usvajaju nova znanja i postaju pravi pomoćnici u kuhinjama. Cezarov slatki svijet vodi Dragica Pezerović, po zanimanju profesorica filozofije i sociologije, zaposlena u JU CSŠ “Petar Kočić”, ali pored redovnih poslovnih obaveza najviše voli da provodi vrijeme uveseljavajući mnoge naše sugrađane slatkim majstorijama.

Uporedo sa Cezarovim slatkim svijetom, u sali OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Srpcu Jovana Janković vodi našu Školicu sporta. Jovana je diplomirani ekolog i radi u Opštini Srbac, a uz to drži treninge fudbala u školi “Dream team”, što ju ne sprečava da četvrtak poslijepodne posveti našim malim sportistima. Školica sporta je, poslije ritmičke gimnastike, aktivnost koja je najviše zainteresovala djecu i zbog velike zainteresovanosti upis nikako nije ni prošao. Kako je pomoć volontera uvijek zaista velika, bitno je spomenuti i našu dugogodišnju volonterku, Saru Davidović, koja pomaže Jovani i malim sportistima.

Petak popodne mnogi vole provesti kod kuće i odmarati nakon naporne radne sedmice, ali to ne važi za polaznike naše aktivnosti “Cezarovi istraživači”. Sa njima radi Maria Šnjegota, studentica Pedagogije, koja se trudi da svaki petak bude priča za sebe i da naši istraživači steknu mnoga znanja iz prirodnih nauka. I tu nije kraj aktivnosti…nedjeljom uveče ponovo plešemo uz ritam Zumbe sa našom Lenkom.

Sve naše aktivnosti se odvijaju po tačnom rasporedu, svake sedmice, od septembra do decembra. U decembru se pripremamo za Novogodišnji koncert, na kojem naše polaznike uvijek obradujemo diplomama, novogodišnjim paketićima, kao i dolaskom Djeda Mraza. Nadamo se da će se i ova godina završiti na najljepši način, novogodišnjom čarolijom, a svi oni koji nisu uspjeli da se upišu u neku od grupa moći će to da urade početkom sljedeće godine, kada počinjemo sa novim ciklusom i novim aktivnostima. 

Galerija